Vrijdag 26 juni
Eindpresentatie
Vandaag waren de eindpresentaties van het Excellentieprogramma. Iedereen uit de groep presenteerde zijn of haar idee aan de rest.
Aan de hand van een PDF als visual vertelde ik mijn proces, hoe ik tot mijn uiteindelijke applicatie ben gekomen. Naar mijn mening is de applicatie in zijn huidige staat goed om te laten zien aan het team van het AMFI tijdens een eerste feedbackronde. Waarschijnlijk ga ik met Daphne verder met het front-end gedeelte van de applicatie.
Bij dit Excellentieprogramma heb ik veel nieuwe dingen geleerd. Het is mij weliswaar niet gelukt om de applicatie werkend te krijgen in Meteor, maar toch heb ik er veel van opgestoken tijdens mijn weg naar de oplevering. Ook heb ik gewerkt met SVG’s via SnapSVG en Raphaël.
Eerder dit jaar volgde ik een Masterclass over Flexbox, een techniek binnen CSS om elementen uit de webpagina gemakkelijk responsive te krijgen. Bij de applicatie voor het AMFI heb ik deze techniek goed toe kunnen passen.
Ik vind dat ik veel nieuwe dingen heb geleerd die mij zullen helpen in de toekomst, zowel in de V1 als bij de stages. Sowieso ga ik mij verder verdiepen in de stof over deze technieken. Zo hoop ik mijzelf ook te excelleren buiten het Excellentieprogramma om.
Woensdag 24 juni
Laatste ontwerp
De applicatie voor het AMFI is nu responsive, althans, op het schermformaat van een iPhone 5 krijgt de gebruiker een andere interface voor zich. Het is nu mijn taak om het geheel in Meteor te plaatsen, zodat gebruikers op verschillende schermen aan hetzelfde ontwerp zouden kunnen werken.
De bestanden van de applicatie uit dit stadium zijn te zien op: https://github.com/BerendPronk/AMFabric
Maandag 22 juni
Update oplevering
De eindpresentatie is in zicht. Dit betekent dat mijn applicatie is een fase dient te zijn dat het, na nog enkele aanpassingen, gepresenteerd kan worden.
Hierbij post ik graag een link naar mijn huidige versie van de applicatie voor het AMFI, die gelinkt is met de opdracht van Daphne.
De applicatie is hier te bekijken: https://oege.ie.hva.nl/~pronkb001/amfi/.
Ik heb nog geen ontwerp ontvangen van Daphne. Om deze reden heb ik zelf een stijl gegeven aan de applicatie. Deze stijl is dus niet definitief, het dient namelijk te voldoen aan het visuele ontwerp van Daphne.
Dinsdag 9 juni
De uiteindelijke oplevering
Na veel gedacht te hebben over wat ik precies wil opleveren aan het eind van het Excellentieprogramma, kwam ik er niet uit. Joost gaf mij de optie om samen te werken met een medestudent. Ik had de mogelijk om uit het voorstel van Daphne, Maria en Tom te kiezen. Uiteindelijk koos ik om Daphne te helpen met haar opdracht.
Daphne wil graag een applicatie maken voor het AMFI, waarbij studenten diverse stoffen kunnen selecteren op basis van printjes en patronen. Deze stoffen moeten glinkt worden aan kledingstukken en het geheel dient live gepresenteerd te worden aan de gebruiker. Dit gaat aan de hand van SVG-modellen die ik zelf ga ontwerpen. De kledingstukken worden als het ware aangetrokken door het geïllustreerde model.
Ik wil graag een prototype bouwen als voorbeeld voor de uiteindelijke applicatie. Deze wordt gebouwd door de studenten van de informaticaopleiding en wellicht ga ik ze daarbij helpen. Omdat ik mij graag wil verdiepen in Meteor, wil ik dat de applicatie real-time elementen bevat. Het gaat hier om het visualiseren van data en alles wat het AMFI verder nog te wensen heeft.
Bij mijn eindpresentatie voor het Excellentieprogramma laat ik een werkende Meteor-applicatie zien van het prototype van de AMFI. Deze presentatie te vergelijken zijn met hetgeen wat ik aan de informatica-afdeling ga vertellen.
Dinsdag 31 maart
Bezoek de Voorhoede
Op afspraak gingen Jelmer en ik naar de Voorhoede om ons verder te laten informeren over het thema ‘Real-time web’. Wij werden vriendelijk ontvangen door Femke, die een cappuccino voor ons inschonk en ons verder begeleidde. Na een momentje wachten kwamen twee werknemers van de Voorhoede zich aan ons voorstellen, dit waren Jesse en Jeroen. Jesse is ook een CMD-student en is momenteel bezig met zijn afstudeerstage.
Als begin liet Jesse een real-time applicatie zien waar hij op dat moment mee bezig was. Het betrof allerlei activiteiten en voorzieningen in Amsterdam. Bij iedere voorziening stond een afstand aangegeven die aangaf hoe ver jij jezelf van die voorziening bevindt. Via een rating-systeem kan men de voorziening beoordelen om ervoor te zorgen dat het hoger komt in de resultaten, mits de filter daarvoor is geselecteerd. Dit werkte allemaal real-time.
Verder legde hij en Jeroen meer uit over real-time web en de mogelijkheden die daarbinnen vallen. Aan de hand van een beetje Meteor-code legden zij de basics uit.
Na hun ‘voorwoord’ kon ik mijn vragen stellen. Deze hebben ze goed beantwoord en ik heb de antwoorden voor mijzelf genoteerd.
Als advies zeiden ze allebei dat ik vooral veel moet oefenen en alvast dingen moet maken. Gaandeweg zal ik op deze manier de meeste kennis op doen, zodat ik een passend eindproduct op kan leveren. Wat dit eindproduct gaat worden weet ik nog niet. Ik zal een beschrijving van deze opdracht hier posten, zodra ik deze bedacht heb.
Vrijdag 27 maart
Thema
Real-time web
Uiteindelijk product
Het maken van een real-time applicatie in JavaScript of Meteor dat opereert met een zo klein mogelijke bestandsgrootte.
Ontwerpvraag
Hoe maak ik een applicatie in JavaScript of Meteor en zorg dat het geheel real-time werkt?
Randvoorwaarden
- Applicatie dient in JavaScript of Meteor te zijn opgebouwd
- Applicatie dient real-time te zijn
- Gegevens moeten zo snel mogelijk worden geladen
- Gegevens moeten zo snel mogelijk worden verzonden
- Applicatie dient te werken op alle devices
Planning
Na een gesprek met een expert bij de Voorhoede ga ik beginnen met het uitdenken en maken van de applicatie.
In de week van 31 maart tot 7 april ga ik mijn vaardigheden op het gebied van JavaScript verbeteren door veel te lezen en uit te proberen. Tijdens deze week ontwikkel ik een beter zicht op de mogelijkheden binnen JavaScript. Zo kan ik een applicatie bedenken die gepast is voor mijn projectvoorstel.
Vanaf 7 april begin ik met het bouwen van de applicatie. Ik verzamel alle benodigdheden en maak eventueel zelf een aantal elementen (foto’s e.d., verschilt per applicatie). Tijdens het bouwen loop ik waarschijnlijk tegen mijn beperkingen binnen de codeertaal op, hiervoor zal ik eerst de online community raadplegen.
Gezien ik ook nog ander schoolwerk naast dit excellentieprogramma zal hebben, duurt de volgende stap, het bouwen en testen van de applicatie, langer dan een enkele week. Ik verwacht om een Alpha-versie van de applicatie klaar te hebben voor de bijeenkomst op 21 april, zodat ik hem kan laten testen door mede excellentie-studenten.
Met de feedback die ik heb ontvangen zal ik de applicatie aanpassen voor de daaropvolgende bijeenkomst (12 mei 2015).
Deze planning zal niet volledig accuraat zijn. Eventueel volgen er nog stappen voor of na mijn deadlines.
METEOR!!1!/!!
Waar is het ontwerp probleem?
Succes bij de Voorhoede