Beaconize me

Beacons zijn kleine radiootjes die gebruik maken van Bluetooth 4.0 om signalen te versturen op korte afstand. Ze werken als het ware als een vuurtoren. De apparaatjes zelf doen en kunnen niks behalve het regelmatig uitzenden van een radiosignaal op korte afstand.

Beacons worden momenteel nog nauwelijks gebruikt, terwijl de technologie toch al vanaf 2013 openbaar beschikbaar is.

Wat kun je er dan mee?
Telefoons en andere met bluetooth uitgeruste apparaten kunnen de signalen van deze beacons opvangen en aan de hand van signaal sterkte en een aantal andere factoren vrij nauwkeurig uitrekenen hoever het apparaat is verwijderd van de beacon. Wat je hier verder mee wilt doen is vrij. Een zeer voor de hand liggende toepassing van de technologie is het maken van een interactieve rondleiding, waarbij relevante informatie wordt getoond als je binnen x meter/centimeter van een object komt.

Waarom zie ik ze nooit?
Het maken van een app die gebruikt maakt van Beacons is op dit moment nog best wel een struggle. Er zijn een aantal grote musea en andere particuliere partijen bezig om interactieve rondleidingen te bieden, maar de technologie wil nog niet echt doorbreken binnen de kleinere bedrijven en particulieren.

Maar waarom niet?
Zoals gezegd is het maken van een dedicated app die gebruikt maak van beacons nog best ingewikkeld. De meeste particulieren/kleine bedrijven hebben hier simpelweg de skills en het kapitaal niet voor. En daar heb ik iets aan gedaan.

Wat is het?
Miclo is een beacon-platform waarmee eigenaren van beacons gemakkelijk zelf data aan hun beacons mee kunnen geven. Via de back-end van het platform kan de gebruiker kiezen wat voor soort media er moet worden weergegeven, welke info daarbij moet worden getoond en op welke afstand van de beacon deze data moet worden weergegeven worden. Ik heb de app-kant van het platform uitgebreid getest in Artis (zoals op het filmpje ook te zien is) en het systeem werkt uitzonderlijk goed. Het platform is volledig gebouwd in Meteor/Cordova/JavaScript.

Wat kun je er zoal mee?
Omdat het vrij is aan de gebruiker wat welke beacon doet, zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Een paar use cases zijn o.a. informatie in een dierentuin, rondleidingen in musea of het bieden van rooster-informatie bij het binnenkomen in een schoolgebouw.

Wat heb je er van geleerd?
Voordat ik aan dit project begon had ik nog nauwelijks ervaring met JavaScript en had ik nog nooit gewerkt met Cordova. Ik heb ontzettend veel real life ervaring opgedaan wat betreft het schrijven van code en het werken met meerdere clients en een gezamenlijke server. Ik ben nu behoorlijk goed geworden in JavaScript en beheers het Meteor platform vrij aardig.

Wat ga je hier mee doen?
Volgend jaar wil ik de studenten bij project 3 een extra technologie-optie bieden (beacons), zodat er hopelijk meer creatievere installaties worden verzonnen. Tevens wil ik mij beschikbaar stellen als studentassistent in het studielab om beginnende CMD-ers te kunnen helpen met JavaScript en het bouwen van real-time interactieve installaties.

IMG_9287_iphone6_spacegrey_side2

De broncode van het app-gedeelte van het platform is te vinden op GitHub. Daar vind je ook een uitleg over hoe het werkt.